Zeytinyağı hepimizin sofralarına tad katan eşsiz bir lezzettir. Sadece lezzeti değil, besin değeri açısından da sağlıklı olmamıza neden olan bir baş yapıttır. Peki bu baş yapıtı evizde çok rahat bir şekilde üretebileceğinizi biliyor muydunuz? Öyleyse buyrun!
Açıkçası bu ilk temel adımdır ve mekanize veya elle yapılan çok daha eğlenceli olan hammaddelerin toplanmasından ibarettir. Çocuklar ve emekliler de dahil olmak üzere tüm izleyiciler için uygun, gerçek arkadaşlarınızla ve ailenizle yapılabilecek sağlıklı ve eğlenceli bir aktivitedir.
Zeytinleri elimizde sağlıklı ve güvenli hale getirdikten sonra ve onları düşen dallardan ve yapraklardan ayırdıktan sonra, onları mevcut teknolojiyle öğütmeden önce iyice temizlemeniz önerilir. Atalarımız bunlar değirmen taşları kullanırlardı, zeytinleri doğru şekilde ezmemize izin veren bir çekiç değirmeni ya da başka bir cihazla yapabiliriz.
Yağın hamurunu geri kalanından ayrılmasına yardımcı olmak için 24 ila 27 derece arasındaki bir sıcaklıkta en az bir saat yapılmalıdır. Soğuk preslenmiş yağ elde etmek için sıcaklığı daha fazla arttırmamak önemlidir.
İşte, kuzu anası, zaten çırpılmış kütleye önemli bir mekanik baskı uygulamak için gerekli olan an, böylece zeytin suyu yayılıyor. Romalılar zamanından itibaren, bu işlem hamuru sıkıştırarak gerçekleştirilir, ancak burada son yıllarda teknoloji çok gelişti ve daha temiz ve daha verimli bir şekilde yapılabilir.
Zeytinyağı suyundan ve taze sıkılmış zeytinin dökülen katı maddelerin ayrılmasından oluşur. Tamamen doğal bir süreç olan bu yoğunluk farkı sayesinde, yağ ayrılır ve yavaşça yükselir. Bu şekilde, kontrollü bir sıcaklıkta birkaç gün sonra veya birkaç dekantör kabın yardımıyla, yağın temizlenmesi için alttan su ve safsızlıklar çıkarılabilir .
Son olarak, zeytin dalı yağı doğrudan dökülmesinden sonra tüketilebilir ya da hala zeytin suyunda bulunan nem ve safsızlık kalıntılarını tamamen gidermek için süzülebilir. Orijinal yağın özelliklerini çok fazla değiştirmemek için çok doğal bir şekilde yapılmasının avantaj ve dezavantajları vardır.